Aaltra (2004)

Rating Rotten Tomatoes: 83%
Regie: Gustave de Kervern , Benoit Deeépine
Gen: Comedie, Drama

Pentru ca dupa prima postare cu film am primit si cateva incurajari (incurajari pentru demers, caci legat de film au fost si reactii de genul – “Ala?E unul dintre cele mai tampite filme vazute. Cel care mi l-a recomandat si-a pierdut dreptul de a mai recomanda filme jumate  de an.”), am hotarat sa insist :-).

Am ales o dubiosenie de film, insa unul care m-a facut sa ma indragostesc pe vecie de filmele dubioase. Dubioase, da, insa cu cap.  E primul film din care am inteles ca exista si un alt fel de cinema. Ba chiar pot sa spun ca e un film de suflet pentru mine.

Aaltra e o combinatie unica de road-movie cu scene statice, in care fiecare situatie pare mai tampita, mai absurda si mai comica decat precedenta. Gustave de Kervern si Benit Delepine sunt in acelasi timp regizori, scenaristi si protagonisti in aceasta gluma totala. Cei doi vecini care reusesc sa se schilodeasca unul pe celalalt sunt fortati de imprejurari sa calatoreasca impreuna, in scaune cu rotile pana in Finlanda, pentru a da in judecata compania producatoare de combine agricole, care, in viziunea lor, e de vina pentru situatia nasoala in care se afla.

Kervern si Delepine sunt un fel de “Dumb & Dumber” insa mai inteligenti, mai rai si mai nesimtiti. Nimic din ce iti vine in gand cand te gandesti la oameni paralizati nu se aplica in cazul lor. Nu degeaba una din “victimele” nesimtirii lor le spune: It’s people like you that give fucking people in wheelchairs a bad fucking name!
 Aaltra 2004

Filmat in alb-negru, granulat, Aaltra e o fotografie cap-coada. Merita vazut de cateva ori ca sa te prapadesti de ras si de cateva ori ca sa vezi fotografie adevarata. Eu l-am vazut de 4 sau 5 ori pana acum si ma gandesc serios sa mai bag o fisa. Oricum mai am pe lista de vazut si alte cateva filme ale celor doi: Avida (2006) sau Le grad soir (2012).

Si sa nu uit… numele filmului chiar vine de la Valtra, o firma finlandeza producatoare de masini agricole. Pariu ca dupa ce vezi filmul o sa dai o cautare sau o sa intri direct si pe si www.valtra.com :-)) Enjoy! Astept comentarii.