Birdman (2014)

Rating Rotten Tomatoes: 93%
Regie: Alejandro Gonzalez Inarritu
Gen: Comedie, Drama

L-am vazut pe Birdman cam cu doua saptamani inainte de Oscaruri si m-a dat pe spate. Un film excelent care parca nu te lasa sa respiri – si nu e vorba de actiune aici cat de intensitatea cu care scenele curg. Si cu adevarat curg pentru ca regia si montajul sunt unele de exceptie. Am avut acelasi sentiment ca atunci cand te uiti la o cascada si incerci sa urmaresti o portiune de apa, cativa stropi, de sus si pana jos, unde se sparg de stanca. Si pe urma privirea iti uraca si o ia de la inceput, de sus, cu alti stropi… si inca o data si inca o data… ametitor si dependent. Cam asta a fost sentimentul la Birdman.

birdman-poster_resizeMichael Keaton joaca excelent rolul lui Riggan Thomson – un actor odata celebru pentru rolul de super-erou, care acum se lupta sa puna in scena o piesa pe Broadway. Iar lupta pentru piesa nu este altceva decat o contiunua si epuizanta lupta cu amintirile, cu regretele, in incercarea lui de a recupera ce se mai poate din propria persoana, din familie si din cariera. E o fuga contiuna intr-un labirint fara iesire – ambele atat de bine scoase in evidenta de jocul camerei pe culoarele inguste ale teatrului.

Fuga permanenta prin labirint, trecerile repetitive de la intuneric la lumina, suisurile si caderile sunt doar o mica parte din incarcatura metaforica a filmului, asa cum e si una din scenele de final, in care masca lui Birdman este tocmai masca de bandaje de pe patul spitalului. Un film plin.

Sincer, la Oscaruri tineam cu Boyhood. Birdman este un film excelent, este un film bun insa filme bune se mai fac, in timp ce un experiment ca Boyhood putin probabil sa mai vedem in curand. Oricum, nu mi-a parut rau ca iesit Birdman.

Iar despre nenea Inarritu ce sa mai zic – a fost primul contact cu filmele lui. Stiam de Biutiful cu nea’ Bardem, si auzisem de Amores perros, un film bun insa extrem de violent si dur vizual. Dupa Birdman, nu mai scapa asa usor Inarritu. E trecut pe lista permanenta :-).

Aaa, si mai e ceva legat de Birdman… sunt curios cu cat a contribuit Stella Artois la bugetul filmului  🙂