The Babadook

O imagine face cat o mie de cuvinte – buna treaba, asa este. Pe principiul asta, pentru mine, un film face cat o mie de imagini. Suna ciudat insa principala mea sursa de cultura fotografica, sau hai sa ii spunem vizuala, o reprezinta filmele. Niciodata nu m-am dat in vant dupa expozitiile ori albumele foto, desi ca fotograf asa ar trebui. Nu stiu de ce, insa ma plictisesc repede. Mai bine vad un film cu ceva cadre destepte si un joc fain al camerei. Eficientizare, nu gluma… mai ales daca socotim si 24 cadre – fotografii/ secunda :-))

Si uite asa, de mult am in cap sa pun “pe hartie” toate filmele bune pe care le vad. Le tin pe jdemii de liste, de google drive-uri, de exceluri, in “Vazute”, in “De vazut” incat m-am plictisit. Trebuia sa fac ceva. E fix pe principiul Cartitei Plimbarete, numai ca aici e cu filme in loc de locuri faine de vacanta. Asadar, fara pretentii de critica cinematografica, sa incepem!

 

The Babadook

Rating Rotten Tomatoes: 97%
Regie: Jennifer Kent
Gen: Drama, Horror, Mister

Si nu stiu cum naiba s-a nimerit dintre toate, fix acum, un film horror. Pe bune, chiar e primul film horror ever si pentru mine. The Babadook (aka Omul negru). Baaa-baaa-duuuuuc… O dubiosenie de film made in Australia, 80% spirite, paturi care se zgaltaie, ceva sange, chestii negre de merg pe tavan insa cu 20% de final superb care face din el un film extraordinar de bun, mai ales pentru mesajul transmis. Babadook este extrem de incarcat metaforic si in acelasi timp destul de scarry pe alocuri.

Cine vrea sa vada doar partea horror o sa se bucure garantat de film, insa mesajul e cel care face din el un film bun – e vorba despre traume, pierderi, frici si modul in care fiecare dintre noi le lasam, cu sau fara voie, sa ne controleze vietile. Sub poleiala de horror, Babadook e un film care spune multe si are un mesaj extrem de puternic. Camera se misca bine iar cadrele sunt faine si, grantat, la sfarsit, partea horror va trece pentru multi in plan secundar. Un film care porneste mai greu, insa bun si energizant pe final, excelent pentru un inceput de saptamana. Have fun!

 

Trailer The Babadook (2014)