Whiplash (2014)

Rating Rotten Tomatoes: 95%
Regie: Damien Chazelle
Gen: Drama

Selectia virtuozitatii din mediocritate dusa la extrem, chiar pana la pragul unde se transforma in selectie naturala – cam despre asta e Whiplash. Un film mai mult decat bun care m-a tinut cu sufletul la gura pana la sfarsit. Desi liniar ca tema si abordare filmul este extrem de intens. Ce Vietnam, ce spioni, ce marina americana cu pac-pac, actiune si tensiune maxima…  sa vezi aici, in Whiplash, actiune la tobe, aici tensiune, sange si sudoare, toate in ritm de jazz 🙂

whiplash

Contactul dintre Neyman (Miles Teller), un tobosar de jazz tanar si ambitios care are un singur vis – sa ajunga unul dintre cei mai mari din lume, si Fletcher (J.K. Simmons), un profesor bun dar cu metode duse la extrem, genereaza intreaga energie a filmului. Pentru Fletcher oamenii nu exista decat prin muzica iar obsesia spre perfectiune a lui Neyman are sansa fie sa il duca pe culmi, fie sa il distruga.

Interesant Neyman, un personaj puternic, extrem de agresiv in atitudine si limbaj, care traieste prin si in muzica. Cand ii moare un fost elev ajuns celebru, nu plange pentru pierderea omului, ci plange pentru muzica ce tocmai s-a stins.

Filmul e musai de vazut cu un sunet bun. Whiplash respira si transpira jazz – e pacat sa nu simti tensiunea si ritmul intregii povesti. Iar daca iti si place jazz-ul atunci cu siguranta primul lucru pe care o sa il faci dupa ce vezi filmul e sa cauti soundtrack-ul.

Iar Miles Teller chiar m-a castigat. Imi place privirea aia pierduta, oarecum pocker face asa, care poate sa zica multe sau nimic, micile gesturi, scarpinaturi pe ceafa etc. Mi se pare ca seamana la asta cu Bill Murray, unul dintre preferatii mei,  insa are mult mai multa forta.

Sunt curios care era atmosfera intre cei doi actori in platoul de filmare, intre duble :-)) Cat de repede intrau si ieseau din rol, la ce tensiune e intre ei tot filmul.

A, si sa nu uit, alta chestie pe care am cautat-o dupa ce am vazut filmul… Miles Teller chiar stie sa cante la tobe :-).